Több évtizedes álom vált valóra: Átadták a Béke utcai hidat AjkánKözélet 

Több évtizedes álom vált valóra: Átadták a Béke utcai hidat Ajkán

Ajka, 2024. október 12. – Ünnepi hangulatban, nagy érdeklődés kíséretében adták át ma Ajkán a régóta várt Béke utcai hidat. A helyiek több mint negyven éve várták ezt a pillanatot, ami a városrész közlekedésében jelentős előrelépést hoz. Az átadóünnepségen Schwartz Béla, Ajka város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, emellett jelen volt Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Ajka országgyűlési képviselője, valamint a kivitelező cég képviselője, Bella Tamást is. A hídavatás igazi közösségi eseménnyé vált, a helyiek közül sokan kilátogattak, hogy tanúi legyenek a történelmi pillanatnak, és többen már az átadás után autóval is átmentek az új hídon.

Az „Ajka, élhető város” című, TOP Plusz program keretében megvalósuló beruházás jóval több, mint egy egyszerű híd. A fejlesztés szerves része a Torna-patak revitalizációjának és a környező terület átfogó fejlesztésének, hozzájárulva egy élhetőbb és zöldebb városi környezet kialakításához. A híd építése mellett folyamatban van a kerékpárutak kiépítése és a Városliget megújítása is. Ezek a fejlesztések mind hozzájárulnak a városrész vonzerejének növeléséhez, és a lakók életminőségének javításához.

Schwartz Béla polgármester megnyitóbeszédében felidézte a híd előtti időszak nehézségeit, amikor a Béke utca két oldala között a lakóknak egy maguk által, bádogból épített ideiglenes hídon kellett közlekedniük. Hangsúlyozta a beruházás jelentőségét Ajka fejlődése szempontjából, és megköszönte mindenkinek az együttműködést a projekt megvalósításában. Kiemelte, hogy maga a hídnak a költsége  176 millió Ft volt és ennek az előteremtésében, a megvalósításában, hogy hozzájutottunk ehhez a pénzhez, ebben Navracsics Tibor miniszter úrnak oroszlánrésze van.

Dr. Navracsics Tibor miniszter beszédében kiemelte a híd átadásának szimbolikus jelentőségét: nemcsak a Béke utca két oldalát köti össze, hanem hidat képez a múlt és a jövő között is. Hangsúlyozta, hogy az uniós források felhasználása Ajkán példaértékű, és a beruházás nemcsak a helyiek, de az egész Európai Unió számára hasznos. A miniszter biztosította a jelenlévőket, hogy a kormány továbbra is elkötelezett Ajka fejlesztése mellett, és a híd átadása csak az első lépés a város további modernizációjában.

Az új Béke utcai híd akadálymentesített kialakításának köszönhetően mindenki számára – gyalogosoknak, kerékpárosoknak, babakocsival közlekedőknek és kerekesszékeseknek egyaránt – könnyű és biztonságos átjárást biztosít a Torna-patak felett. A híd összeköti a Béke utca két oldalát, lerövidíti az utakat, és megkönnyíti a városközpont elérését. A tervek szerint a híd a jövőben a kiépülő kerékpárút-hálózat szerves részét is képezi majd, elősegítve a környezetbarát közlekedést.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásában valósult meg.

 

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks